Sportmassage


Onze (sport)paarden zijn topatleten. Tijdens training vragen wij intensieve prestaties van onze gymnasten. De kans op een spierblessure is groot. Paarden zijn net als mensen meester in het compenseren van de bewegingen. Bij ongemak zullen zij zich anders gaan bewegen waardoor andere spieren overbelast raken. Het paardenlichaam staat van voor tot achter met elkaar in verbinding. Dus je kunt je wel voorstellen dat de opeenstapeling van problemen erg lang kan zijn. Denk o.a. aan onregelmatigheden, kreupelheden, geen lengte willen nemen, gedragsproblemen. Maar ook bij vage klachten, wanneer de dierenarts of andere behandelaars geen oplossing hebben, kan een sportmassage zeker uitkomst bieden.

Niet alleen bij opkomende problemen biedt een behandeling uitkomst. Als onderhoud van je paard is een massagebehandeling een effectieve manier om de spieren los en soepel te houden. Ook mentaal kan een massage je paard helpen en bijdragen aan een goede gezondheid.


Voordelen sportmassage


  • Preventie, sneller problemen ontdekken en dus vermindering blessures. Maar ook herstel na een blessure en natuurlijke pijnverlichting.
  • Verbetering bloedcirculatie, daardoor toename zuurstof in de spieren. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, vermindering spierkrampen en bevordering van de spieropbouw.
  • Stimulering van de circulatie van het lymfesysteem.
  • Voorkomt verklevingen in het bindweefsel. Rekt en strekt de fascia.
  • Bevordering mobiliteit en lenigheid.
  • Vermindert ontstekingen en zwelling in de gewrichten (geeft verlichting bij artrose) en verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof (synovia).
  • Als onderdeel van de warming-up en/of cooling-down tijdens een intensieve trainingssessie.
  • Ontspanning en bewustzijn (proprioceptie). Verbetering zowel fysieke als mentale conditie.

Mobiliseren en stretchen


Mobiliseren en stretchen bevordert de lenigheid van je paard. Daarnaast geeft het veel informatie over de bewegingen van je paard en verbetert het de balans. Lenigheid moet onderhouden worden om te voorkomen dat de bewegingsuitslag vermindert. Dus regelmatig herhalen... ofwel huiswerk! Het is erg leuk om te doen en je zult als snel merken dat je paard hiervan leert en dat het steeds makkelijker zal gaan.

Rood lichttherapie


Tijdens/na de behandeling maak ik graag gebruik van de eigenschappen van rood lichttherapie. Deze specifieke lichttherapie wordt ingezet om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren, het werkt helend en helpt bij groei en herstel.

Rood lichttherapie kan voor diverse doeleinden gebruikt worden zoals voor of na de training, het genezingsproces bij blessures en wonden, pijnverlichting, huidproblemen of bijv. het verzachten van littekenweefsel. Ik gebruik de pad als extra hulpmiddel om spanning en stijfheid in spieren en bindweefsel te verminderen en om herstel te bevorderen.

Tevens heb ik een low-level laser pen die kan worden ingezet om accupressuurpunten te stimuleren. Maar ook bij huidproblemen, wonden en peesblessures kan deze pen uitkomst bieden. De intensiteit van deze behandelingen ligt wel een stuk hoger, 3 maal daags voor een optimaal resultaat.

Tapen


Er zijn verschillende manieren om te tapen. D.m.v. een basis tape kun je één specifieke spier laten ontspannen, of juist triggeren voor meer actie. Ook kun je op een bepaalde plek meer ‘lucht’ creëren om de doorbloeding te stimuleren, zoals bijv. bij littekenweefsel of een triggerpoint.

Dan is er ook nog lymfe taping. Deze tape gebruik je om de circulatie van het lymfesysteem te stimuleren. Het lymfestelsel voert afvalstoffen af. Door trauma kan dit verstoort raken. Met behulp van de lymfetape kun je het systeem helpen de overtollige afvalstoffen af te voeren. Zoals bijv. bij post-traumatische oedemen, stalbenen, kneuzingen, gallen.

Ook kun je hele spierketens tapen. Deze myofasciale ketens, zijn lijnen van spieren en bindweefsel (fascia) die van achter naar voor, boven naar beneden, en zelfs kriskras, door het hele paardenlichaam lopen. Het tapen van zo’n keten zorgt o.a. voor ondersteuning van gewrichten, stabiliteit en beweging en laat je paard meer bewust worden van zijn lichaam. Drukvermindering maakt het prettiger om te bewegen en bevordert het eigen herstelproces (dat geldt overigens voor alle manieren van taping).

Werkwijze


Als ik voor de eerste keer bij u kom volgt er eerst een intake gesprek. Hierin worden een aantal (standaard) zaken vastgelegd en eventuele klachten besproken. Daarna zie ik graag het paard in beweging alvorens de behandeling te starten. Afhankelijk van de anamnese en de conditie van het paard kan een behandeling verschillend van aard zijn.

Een behandeling duurt ca. 1,5 tot 2 uur. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Ik behandel het paard altijd holistisch, in zijn geheel, omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Na de behandeling dient het paard 5 tot 10 minuten aan de hand te stappen.

Wanneer niet behandelen


Er zijn situaties waarbij er niet gemasseerd wordt. Dit is in geval van een shock, koorts en bij kanker. Ook bij huidinfecties, zenuwontstekingen en trombose beter niet masseren. Er zijn gevallen waarbij de dierenarts of fysiotherapeut wel een massagebehandeling aanraadt. Zoals bijv. als de kanker al in een vergevorderd (terminaal) stadium is. Dan kan een massage zeker verlichting bieden.

Verder is overleg c.q. toestemming van de dierenarts of fysiotherapeut raadzaam in geval van acuut letsel en zwelling.

Daarnaast zijn er ook contra-indicaties voor het aanbrengen van de tape. Dit zal altijd met u worden besproken alvorens te behandelen.