Onze (sport)paarden zijn topatleten. Tijdens training vragen wij intensieve prestaties van onze gymnasten. De kans op een spierblessure is groot. Paarden zijn net als mensen meester in het compenseren van de bewegingen. Bij ongemak zullen zij zich anders gaan bewegen waardoor andere spieren overbelast raken. Het paardenlichaam staat van voor tot achter met elkaar in verbinding. Dus je kunt je wel voorstellen dat de opeenstapeling van problemen erg lang kan zijn. Denk o.a. aan onregelmatigheden, kreupelheden, geen lengte willen nemen, gedragsproblemen.
Niet alleen bij opkomende problemen biedt een behandeling uitkomst. Als onderhoud van je paard is een massagebehandeling een effectieve manier om de spieren los en soepel te houden. Ook mentaal kan een massage je paard helpen en bijdragen aan een goede gezondheid.
Dit is een moderne, holistische methode die uitgaat van een direct verband tussen lichaamshouding en gedrag en is uitgevonden door Linda Tellington-Jones.
In tegenstelling tot de sportmassage bestaan de TTouch aanrakingen uit zachte en aandachtige handelingen. Ik gebruik het graag in combinatie met de sportmassage.
O.a. bij angstige en nerveuze paarden is deze methode bij uitstek geschikt. De mentale en emotionele balans wordt gestimuleerd en de relatie tussen mens en dier verbetert.
Er zijn situaties waarbij er niet gemasseerd wordt. Dit is in geval van een shock, koorts en bij kanker. Ook bij huidinfecties, zenuwontstekingen en trombose beter niet masseren. Er zijn gevallen waarbij de dierenarts of fysiotherapeut wel een massagebehandeling aanraadt. Zoals bijv. als de kanker al in een vergevorderd (terminaal) stadium is. Dan kan een massage zeker verlichting bieden. Daarnaast kan een massage met TTouch handelingen ook jeukstillend en huidkalmerend werken wat juist weer prettig is bij een huidinfectie.
Verder is overleg c.q. toestemming van de dierenarts of fysiotherapeut raadzaam in geval van acuut letsel en zwelling.